Εκπαιδευτική ημερίδα για φοιτητές Πληροφορικής του UCLan Cyprus

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Mnorel Ltd με το UCLan Cyprus πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εταιρείας μας ημερίδα εκπαίδευσης δύο τμημάτων φοιτητών Πληροφορικής του Πανεπιστημίου, υπό την εποπτεία της Dr. Ηλιάνας Σταύρου.


Το αντικείμενο της εκπαίδευσης αφορούσε στην διαφορετική προσέγγιση που έχουν εμπορικές εφαρμογές και hardware έναντι αντίστοιχων δωρεάν εργαλείων. Συγκεκριμένα έγινε επίδειξη της διαδικασίας αποκρυπτογράφησης πρωτοκόλλου wpa2 με δύο τρόπους. Συγκρίθηκαν οι αντίστοιχες προσεγγίσεις των λύσεων Kali Linux/aircrack-ng και Cain/Elcomsoft Wireless Security Auditor (EWSA), χρήσει του AirPCap NX USB adaptor.


Αναλυτικά, για τους εργαστηριακούς σκοπούς δημιουργήθηκε ένα ασύρματο δίκτυο με όνομα UclanLAB με κρυπτογράφηση wpa2. Σε αυτό συνδέθηκαν ένα tablet κι ένα κινητό τηλέφωνο.Μέσω της εφαρμογής Cain και με χρήση του AirPCap NX USB adaptor διακόψαμε την σύνδεση των δύο συσκευών στέλνοντας εντολή DeAuthentication. Ταυτόχρονα το EWSA μέσω του ίδιου adaptor παρακολουθούσε (monitor) το ίδιο κανάλι εκπομπής, οπότε συλλέξαμε (capture) το handshake πακέτο του ασύρματου δικτύου. Στη συνέχεια μέσα από το EWSA και χρησιμοποιώντας mask attack αποκρυπτογραφήσαμε το πακέτο και βρήκαμε το encryption key. Καταγράφηκε ο χρόνος αποκρυπτογράφησης.


Έπειτα, πάλι με EWSA συνδεθήκαμε σε άλλο υπολογιστή εξοπλισμένο με state‑of‑the‑art κάρτα γραφικών και έχοντας ενεργοποιημένη τη κάρτα ως accelerator διαπιστώσαμε την σημαντικά ταχύτερη αποκρυπτογράφηση, όπου η διαφορά από την προηγούμενη μέθοδο ήταν τεράστια.


Τέλος, ακολούθησε μια μικρή συζήτηση πάνω στις διαφορές μεταξύ free/open source εφαρμογών σε σχέση με τις εμπορικές καθώς και στο τι ισχύει στην αγορά εργασίας στους τομείς των Pentetration Testing και Digital Forensics.


Σύνδεσμοι προς τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν:


Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Ακολουθήστε μας
  • LinkedIn Social Icon